Vaak worden mij vragen gesteld over mijn bruidsfotografie. Hieronder een opsomming van vragen die ik vaak beantwoord.
Fotograaf
Waarom een professionele trouwfotograaf?
U kunt natuurlijk een familielid vragen om uw bruidsfoto’s te maken. Deze heeft immers een digitale camera en maakt vaker foto’s, en u bent veel voordeliger uit. Of uw neefje inschakelen met zijn iPhone: kan hij meteen de opnames online zetten. Toch is het verstandiger om de fotografie van uw grote dag door een vakfotograaf te laten verzorgen. Deze heeft veel meer ervaring, niet alleen in fotografie en belichting maar ook hoe de opnames te bewerken en te retoucheren. Alleen een echte vakfotograaf weet jullie blik op het juiste moment te vangen, verzorgt uw blijvende herinneringen en laat jullie de fantastische en speciale dag steeds herbeleven. Het is dus wel belangrijk dat de fotos van jullie dag zo mooi mogelijk zijn. Daarom is een goede trouwfotograaf een must.
We wonen niet echt bij jou in de buurt, maar jouw stijl van fotograferen spreekt ons wel aan. Hoe ver reis je voor onze bruiloft?
Ik werk door heel Nederland. U kunt mij ook voor de bruiloft in het buitenland inhuren.
Voorbereiding
Is voorbereidingsgesprek echt nodig?
Ja, jullie trouwfotograaf is dichtbij aanwezig tijdens en getuige van een heel belangrijke dag in jullie leven. Ik vind het belangrijk dat er een klik is tussen jullie en mij als jullie trouwfotograaf. Ik wil ook graag weten welke stijl van fotografie jullie het meest aanspreekt, welke foto’s jullie zeker willen, hoe de huwelijksdag zal verlopen, welke momenten jullie geen fotograaf in de buurt willen, wie jullie als aanspreekpunt hebben. Zelf kan ik jullie tijdens ons voorbereidingsgesprek uit mijn ervaring al wat tips geven voor die dag. Kortom er is reden genoeg om ons (online) te treffen. Maar het is aan jullie!
Ik werk de hele dag. Kunnen we ons voorbereidingsgesprek 's avonds hebben?
Ja, dat is geen enkel probleem. Ik maak ook afspraken voor ’s avonds. Tegenwoordig doe ik alleen online afspraken via Skype.
Boeking
Hoelang van te voren moeten we een bruidsfotograaf boeken?
Het is verstandig om ongeveer negen a tien maanden voor de bruiloft alvast jullie fotograaf te reserveren. De vrijdagen en zaterdagen en de populaire dagen en de data in het voorjaar en de zomer zijn vaak al snel volgeboekt. En een fotograaf kan slechts bij een bruiloft per dag fotograferen.
Kunnen we je ook boeken voor een bruidsreportage van korter dan vier uren?
Met de bruidsfoto’s die ik tijdens jullie huwelijk maak, probeer ik alle (spontane) momenten tijdens jullie grote dag in beeld te vatten. Daarvoor is het nodig om een minimum aantal uren aanwezig te zijn. Ik heb voor een bruidsreportage voor mezelf de minimumgrens gelegd op vier uren. Maar om een goed beeld van jullie trouwdag te kunnen geven ben ik het liefst vanaf acht uur aanwezig. Ik ben dan lang genoeg bij jullie huwelijk om een mooie fotoreportage te kunnen maken,
vanaf het aankleden, visagie tot aan het aansnijden van de bruidstaart. Er is in dit tijdsbestek ook voldoende tijd voor een fotoshoot van jullie samen op één of meerdere locaties. Willen jullie echt korter? Het is wel mogelijk om bij mij een budgetarrangement te reserveren, bijvoorbeeld alleen de huwelijksceremonie of alleen een korte fotoshoot van jullie op locatie.
Kunnen we na het boeken, onze fotowensen nog aanpassen?
Ja, ik heb er alle begrip voor als jullie na het boeken, vaak maanden voor de trouwdag, nog wijzigingen in het programma willen aanbrengen. Ik vraag jullie wel om mij tijdig, via telefoon of email, te informeren, zodat ik daarop kan anticiperen en eventueel met jullie mee kan denken. Ik neem sowieso altijd ongeveer een week voor jullie huwelijksdag contact op om te informeren naar eventuele wijzigingen.
Moeten wij een aanbetaling doen?
Indien jullie akkoord zijn met mijn voorstel en jullie willen mij als jullie bruidsfotograaf reserveren, stuur ik jullie een factuur voor de aanbetaling. Deze aanbetaling is meestal 20% van het offertebedrag. Indien ik jullie aanbetaling heb ontvangen, is de reservering definitief en houd ik de afgesproken datum vrij voor jullie bruiloft. Betaling in meerdere termijnen is mogelijk. Reserveer de bruidsreportage via mijn webshop:
https://www.photostudiomaastricht.com/shop/huwelijk-liefde/huwelijksreportage-reservering/.
Kunnen we ook een studioreportage bij je boeken?
Ja dat kan. Ik beschik over een professionele fotostudio maar maak hiervoor geen reclame, mijn meeste tijd besteed ik bruidsfotografie. Ik adviseer wel om voor foto’s in de studio lang van te voren te reserveren.
Huwelijksdag
Thuis bij de bruid?
Indien jullie veel detailfoto’s wensen, dan is het van belang dat ik tijdens de voorbereidingen (thuis bij de bruid) al aanwezig ben. Ik kan dan al opnames maken van jullie kleding, de schoenen, de corsages, de ringen en de natuurlijk de bruidsjurk. Reken ongeveer een half uur tot drie kwartier voor het maken van dit soort foto’s. Deze foto’s kan ik niet meer maken zodra je de kleding al aanhebt.
Hoeveel tijd moeten we op onze trouwdag inplannen voor de fotoshoot op locatie?
Ik adviseer jullie om minimaal een uur (exclusief de reistijd naar en van de fotolocatie) in te plannen voor het maken van de foto’s. Neem gewoon ruim de tijd, dat maakt het allemaal iets meer ontspannen waardoor de foto’s ook weer leuker worden. Het maken van familieportretten duurt meestal een half uur, afhankelijk van het aantal combinaties dat jullie willen.
Wat is het beste tijdstip om de groepsfoto's te maken?
Ik adviseer om vooraf na te denken en een lijstje te maken met de combinaties voor de groepsfoto’s die jullie gefotografeerd willen hebben. Laat jullie aanspreekpunt of ceremoniemeester deze lijst op jullie huwelijksdag meenemen. Het tijdstip van fotograferen is afhankelijk van het tijdstip waarop jullie trouwen en jullie dagprogramma. Ik raad jullie wel aan om de groepsfoto’s voor de toast en het aansnijden van de bruidstaart in te plannen, bij voorkeur meteen na de huwelijksvoltrekking op de trouwlocatie. Zo ben je vrijwel zeker dat iedereen nog bij elkaar is voor het maken van de foto’s.
Hoe dragen we onze corsages: links of rechts?
Over het algemeen altijd links, bij de mannen op het revers met de bloem(en) omhoog, bij de vrouwen met de bloem(en) omlaag. Vaak worden de corsages door de bloemist met magneetjes geleverd, waardoor kleding niet beschadigd raakt. Maar die niet zelden gedurende de dag kwijtraken. Ik neem hiervoor altijd veiligheidsspelden mee.
Kunnen we je tijdens de huwelijksdag een paar uur (onbetaald) naar huis sturen?
Nee, ik ben er de hele afgesproken tijd alleen voor jullie. Ik ga niet tussendoor naar een andere opdracht of uitrusten. Ik wil me graag continue in het gezelschap begeven en actief blijven met fotografie en zeker geen mooie momenten missen. Ik neem tussendoor geen (onbetaalde) pauze.
Foto’s
Hoeveel fotos maak je ongeveer tijdens een bruidsreportage?
Het exacte aantal kan ik niet zeggen, maar het zijn er wel veel. Vaak honderden. De reden van veel foto’s is dat ik bij het nabewerken van de foto wel eens merk dat iemand op de foto net een andere kant op kijkt, ogen dicht heeft of net iets zegt en de mond open heeft. Met meer foto’s heb ik meer mogelijkheden om dat te corrigeren.
Hoeveel foto's krijgen wij?
Het is lastig om exact aan te geven hoeveel foto’s jullie uiteindelijk ontvangen. Het aantal hangt sterk af van de fotogenieke gebeurtenissen op jullie trouwdag, het aantal gasten en het aantal uren dat ik tijdens jullie huwelijksdag aanwezig ben. Gemiddeld blijven er 30 foto’s per uur fotografie over. Dus bij 8 uren fotografie krijgen jullie minimaal top kwaliteit 240 foto’s – digitale bestanden in lage en hoge resolutie, via een fotogalerij aangeleverd. Met de fotobestanden kunnen jullie zelf nabestellingen regelen. Let op: aan het bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend.
Hoe lang duurt het voordat we de onze bruidsfotos hebben?
Het nabewerken van foto’s is een secuur werk en neemt dus tijd. En ik lever kwaliteit. Meestal zijn de foto’s binnen drie a vier weken gereed.
Hoe krijgen we de bestanden aangeleverd?
De foto’s worden geleverd in lage en hoge resolutie, en zonder watermerk, in JPG formaat. Hiermee kunnen jullie zelf onbeperkt afdrukken laten maken.
Kunnen we RAW bestanden krijgen?
Je moet een RAW bestand zien als een digitaal negatief dat nog in de digitale donkere kamer (namelijk, de computerprogramma zoals Lightroom of Photoshop) ontwikkeld moet worden. Dus, het werk is simpelweg nog niet compleet. Vergelijk dit wel eens met de bakker. De bakker verkoopt je brood, geen deeg.
Daarnaast voor vele klanten RAW files zijn nutteloos want om een RAW foto te bekijken is een speciaal professioneel programma nodig wat daarvoor geschikt is.
Ik maak de foto’s altijd in het RAW bestandsformaat maar ik lever geen RAW bestanden aan mijn klanten.
Onbewerkte foto's?
Het bewerkingsproces is een heel groot deel van mijn complete werk om jullie bruidsreportage zo mooi mogelijk te maken. Een ruwe foto direct vanuit de camera is pas de helft van het eindresultaat. Vele klanten zijn zich hier niet bewust van en denken dat “gewone” onbewerkte foto’s logischerwijs zal minder kosten. Maar het is als een schilderij afleveren wat nog maar voor de helft af is. De onbewerkte foto is simpelweg nog niet af.
Bovendien, technisch gezien, een “onbewerkte” foto bestaat niet. Alleen al om een leesbaar bestand te krijgen, moet de camera of de computerprogramma de opgenomen data interpreteren, dus, ontwikkelen.
Vakkundig ontwikkelde foto’s is de kenmerk van de fotograaf en ik sta voor de kwaliteit van mijn werk. Dit is de belangrijkste reden waarom ik geen onbewerkte foto’s lever.
Waarom is nabewerking nodig
Door foto’s te bewerken worden ze mooier. Dan kan je de aandacht leggen op waar het in de foto echt omgaat. Bij digitale ontwikkeling worden er contrasten toegevoegd of verminderd, foto’s lichter of donkerder gemaakt, tinten gecorrigeerd, en soms bepaalde delen van foto’s uitgelicht.
Ik houd zelf van een heldere, natuurlijke bewerking en zet daarmee mijn eigen handtekening op. Ik maak alle foto’s in kleur en zet eventueel later enkele foto’s om naar zwart-wit. De meeste foto’s die ik maak zijn meteen goed, maar kleine storende elementen, reflecties, schaduwen, kunnen een goede foto verstoren. Soms maakt een beetje bewerken het verschil tussen een aardige foto en een bijzondere foto.
Ik kijk heel kritisch en bewerk de foto’s zonder afbreuk te doen aan het naturel karakter. Deze zogenaamde postproduction, vaak in Lightroom of Capture One, is echt minutieus vakwerk en vraagt expertise en tijd.
Is er een back-up van mijn bruidsfoto's?
Alle foto’s die ik maak blijven ongeveer twee jaren in mijn digitaal archief zitten. Mochten jullie ze om wat voor reden dan ook verliezen dan heb ik nog een gratis back-up voor jullie. Wel zo zeker.
Kunnen we zelf de foto's uitzoeken voor ons fotoalbum?
Uiteraard! Wel maak ik voor jullie een uitgebalanceerd selectievoorstel voor de foto’s voor jullie trouwalbum en verzorg ik de opmaak van jullie huwelijksalbum. Zo kan ik garant staan voor de hoogste kwaliteit en hebben jullie een fantastisch aandenken, helemaal naar jullie wens.
Worden onze trouwfoto's op je website geplaatst?
Ik stel het erg op prijs om dit te doen. Maar ik respecteer jullie wens wanneer jullie dit niet willen. Wanneer jullie nadrukkelijk aangeven dat je geen foto’s op mijn website dzidrabruidsfotografie.nl terug wilt zien, dan blijven de foto’s prive.
Wat als…
Wat als het regent op onze trouwdag?
Ik adviseer jullie aan in de aanloop naar jullie huwelijk ook na te denken over een
plan B voor het geval het de hele dag regent/sneeuwt op jullie huwelijksdag. We hopen dat het niet nodig is, maar jullie kunnen er voor de zekerheid toch beter van te voren over nadenken! Trouwens meestal regent het niet de hele dag en is er altijd wel een gelegenheid om buitenopnames te doen.
Wat als ons huwelijk op de geplande dag door omstandigheden niet door kan gaan?
Het kan altijd gebeuren dat door onvoorziene omstandigheden jullie huwelijk niet door kan gaan. Indien het om overmacht gaat, verzetten we de geplande datum kosteloos, mits ik de nieuwe datum nog vrij ben.
Wat gebeurt er als jij ziek wordt?
Mocht dit in zeldzame gevallen gebeuren dan zal ik alsnog komen. Indien er echt overmacht is, zoals een gebroken been of arm, dan heb ik een uitgebreid netwerk met mijn collegas.