Vaak worden mij vragen gesteld over mijn bruidsfotografie. Hieronder een opsomming van vragen die ik vaak beantwoord.

Wat kost een trouwfotograaf?

De kosten van een bruidsfotograaf kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, duur van de trouwreportage, ervaring van de fotograaf, het gewenste pakket en eventuele extra’s. Over het algemeen kunnen de prijzen van trouwfotografen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.
De kosten van een professionele bruidsfotograaf bedragen ongeveer 15% van een huwelijksbudget, maar het is de investering meer dan waard. Jullie betalen niet alleen voor het vakmanschap en fotografie tijd, maar ook voor het editen en bewerken van de foto’s, het gebruik van apparatuur en software licenties, website onderhoud en bedrijfsvoering.
De prijzen van mijn bruidsreportages beginnen vanaf €1400 voor 6 uur. Duurt je bruiloft korter dan zes uur of wil je alleen de trouwceremonie laten fotograferen, ik heb een aantrekkelijk aanbod ook voor de bruidsreportages al vanaf 2 uur.

Waarom is een bruidsfotograaf duur?

De kosten van een trouwfotograaf kunnen relatief duur lijken vanwege verschillende factoren die bijdragen aan de prijs.
Een professionele fotograaf investeert niet alleen tijd op de dag van de bruiloft zelf, maar ook in voorbereiding, nabewerking van de foto’s en het samenstellen van het fotoalbum. Het vereist urenlang werk, zowel op als buiten de bruiloft.
Om goede foto’s te maken, gebruiken bruidsfotografen geavanceerde camera’s, lenzen, belichtingsapparatuur en computersoftware. Deze uitrusting is kostbaar en vereist regelmatige upgrades en onderhoud. Lees meer…

Hoelang van te voren moeten we een bruidsfotograaf boeken?

Het is verstandig om ongeveer negen a tien maanden voor de bruiloft alvast jullie fotograaf te reserveren. De vrijdagen en zaterdagen en de populaire dagen en de data in het voorjaar en de zomer zijn vaak al snel volgeboekt. En een fotograaf kan slechts bij een bruiloft per dag fotograferen.

Is een voorbereidingsgesprek nodig met de trouwfotograaf?

Jullie trouwfotograaf is dichtbij aanwezig tijdens en getuige van een heel belangrijke dag in jullie leven. Ik vind het essentieel dat er een klik is tussen jullie en mij als jullie trouwfotograaf. Ik wil ook graag weten welke stijl van fotografie jullie het meest aanspreekt, welke foto’s jullie zeker willen, hoe de huwelijksdag zal verlopen, welke momenten jullie geen fotograaf in de buurt willen, wie jullie als aanspreekpunt hebben. Zelf kan ik jullie tijdens ons voorbereidingsgesprek uit mijn ervaring al wat tips geven voor die dag. Kortom er is reden genoeg om ons (online) te treffen. Maar het is aan jullie!

Hoe lang duurt een bruiloft fotosessie?

Ik adviseer jullie om minimaal anderhalf uur, exclusief de reistijd naar en van de bruiloft fotoshoot locatie, in te plannen voor het maken van de foto’s. Neem gewoon ruim de tijd, dat maakt het allemaal iets meer ontspannen waardoor de foto’s ook weer leuker worden. Het maken van familieportretten duurt meestal een half uur, afhankelijk van het aantal combinaties dat jullie willen.

Hoeveel foto’s worden tijdens de bruiloft gemaakt?

Het aantal foto’s dat een bruidsfotograaf maakt tijdens een bruiloft varieert afhankelijk van de duur van de bruidsreportage, het aantal fotogenieke gebeurtenissen, het aantal gasten en momenten dat vastgelegd moet worden en het aantal uren fotografie.
Het is lastig om exact aan te geven hoeveel foto’s jullie uiteindelijk ontvangen. Gemiddeld blijven er 30 foto’s per uur fotografie over. Dus, bij 8 uren dat ik tijdens jullie huwelijksdag aanwezig ben, krijgen jullie minimaal top kwaliteit 240 foto’s als digitale bestanden in hoge resolutie.

Hoe lang wachten op trouwfoto’s?

Direct na de bruiloft ga ik aan de slag met de editing van gemaakte foto’s. Indien nodig doe ik beeldbewerkingen en kleine kleurcorrecties. Dit is bij mij altijd inbegrepen. Het nabewerken van foto’s is een secuur werk en het duurt daarom wat langer voordat de foto’s aan jullie worden geleverd. Meestal zijn de fotobestanden binnen drie à vier weken gereed.

Hoe krijgen we de trouwfoto’s aangeleverd?

De foto’s lever ik via gepersonaliseerde online fotogalerij in hoge resolutie, .jpg formaat, uiteraard zonder mijn logo. Hiermee kunnen jullie de foto’s downloaden, albums zelf samenstellen en onbeperkt afdrukken laten maken. Let op: de fotoproducten en afdrukken bestel en betaal je bij de fotogalerij zelf via je eigen account. Bestellingen, afdrukken en verzendingen worden dus niet door mijn bedrijf in deze geval afgehandeld.

Onbewerkte trouwfoto’s?

Het bewerkingsproces is een heel groot deel van complete werk om een bruidsreportage zo mooi mogelijk te maken. Een ruwe foto direct vanuit de camera is pas de helft van het eindresultaat. Veel klanten zijn zich hier niet bewust van en denken dat “gewone” onbewerkte foto’s logischerwijs minder kosten. Maar het is als een schilderij afleveren wat nog maar voor de helft af is. De onbewerkte foto is simpelweg nog niet af.
Bovendien, technisch gezien, bestaat een “onbewerkte” foto niet. Alleen al om een leesbaar bestand te krijgen, moet de camera of computerprogramma de opgenomen data interpreteren, dus, ontwikkelen.
Vakkundig ontwikkelde foto’s is het kenmerk van de fotograaf en ik sta voor de kwaliteit van mijn werk. Dit is de belangrijkste reden waarom ik geen onbewerkte foto’s lever.

Waarom is fotobewerking nodig?

Door foto’s te bewerken worden ze mooier. Dan kan je de aandacht leggen op waar het in de foto echt om gaat. Bij digitale ontwikkeling worden er contrasten toegevoegd of verminderd, foto’s lichter of donkerder gemaakt, tinten gecorrigeerd, en soms bepaalde delen van foto’s uitgelicht.
Ik houd zelf van een heldere, natuurlijke bewerking en zet daarmee mijn eigen handtekening op. Ik maak alle foto’s in kleur en zet eventueel later enkele foto’s om naar zwart-wit. De meeste foto’s die ik maak zijn meteen goed, maar kleine storende elementen, reflecties, schaduwen kunnen een goede foto verstoren. Soms maakt een beetje bewerken het verschil tussen een aardige foto en een bijzondere foto.
Ik kijk heel kritisch en bewerk de foto’s zonder afbreuk te doen aan het naturel karakter. Deze zogenaamde post-productie, vaak in Lightroom of Capture One, is echt minutieus vakwerk en vraagt expertise en tijd.

Kunnen we onbewerkte bestanden krijgen?

Je moet een onbewerkt (RAW) bestand zien als een digitaal negatief dat nog in de digitale donkere kamer (namelijk, het computerprogramma zoals Lightroom of Photoshop) ontwikkeld moet worden. Dus, het werk is simpelweg nog niet compleet. Vergelijk dit weleens met de bakker. De bakker verkoopt je brood, geen deeg.
Daarnaast voor vele klanten RAW files zijn nutteloos want om een RAW foto te bekijken is een speciaal professioneel programma nodig wat daarvoor geschikt is.
Ik maak de foto’s altijd in het RAW bestandsformaat maar ik lever geen RAW bestanden aan mijn klanten.

Wat als het regent op onze trouwdag?

Als het regent op jullie trouwdag, kan dat zeker voor wat extra uitdagingen zorgen. Maar met de juiste planning en een flexibele mindset kun je nog steeds een prachtige en gedenkwaardige dag hebben. 
Ik adviseer jullie aan in de aanloop naar jullie huwelijk ook na te denken over een plan B voor het geval het de hele dag regent/sneeuwt op jullie huwelijksdag. Ik hoop dat het niet nodig is, maar jullie kunnen er voor de zekerheid toch beter van te voren over nadenken. Trouwens meestal regent het niet de hele dag en is er altijd wel een gelegenheid om buitenopnames te doen. Hier zijn enkele tips om te overwegen.

Wat als ons huwelijk door omstandigheden niet door kan gaan?

Het kan altijd gebeuren dat door onvoorziene omstandigheden jullie huwelijk niet door kan gaan. Indien het om overmacht gaat, verzetten we de geplande datum kosteloos, mits ik de nieuwe datum nog vrij ben.

 

 

Nog vragen?

 

Contact mij

Open chat
1
Hoi,

Leuk dat je mijn website bezoekt. Stel je vraag, je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Dzidra